Logga in

Gos4u

Bambu är en naturfiber som ibland blir orättvist ifrågasatt om det är miljövänligt eller inte. Odlingen av bambu för textil kräver väldigt lite jord, näring och vatten för att växa. Regnvattnet räcker oftast och bambun växer 24 meter på 40 dagar innan den skördas. Inga bekämpningsmedel behövs heller eftersom bambun har ett ämne i sig bambu-kun som skyddar mot angrepp. Bambu är helt enkelt biologiskt effektiv och att använda bambu istället för andra träd anses hjälpa till att bromsa skövling av viktiga skogsområden. Framställningen av den bambutextil vi väljer sker till stor del mekansikt med minimal inverkan på naturen och är därmed ett hållbart val med alla de goda egenskaper som bambun har. 

Bambutextil har en naturlig förmåga att "andas", temperera bra. Svalka när det är varmt och värma när det är kallt. Fibrerna är runda och släta och är mjuka och irriterar inte mot huden. Materialet är antistatiskt. Det är också antibakteriellt och känns därför fräscht länge. Apsorbtionen är 3-4 gånger större än hos bomull men textilen torkar ändå snabbt. Bambu känns riktigt vardgaslyxigt och är ändå prisvärt. De mjuka sängkläderna och handdukarna känns nästan som siden mot huden. 

Våra bambuprodukter är av s.k. "green bamboo" och har Oeko-tex 100 märkning och Tryggtextilmärkning. 

Skötselråd för bambu
Tvätta i max 40 grader (se respektive produkt) med milt tvättmedel. Vi använder alltid Almgrens tvättvål. Häng ute att torka om du har möjlighet. Tvätt som torkar utomhus är alltid slät. Torka annars hängande inomhus och stryk gärna för att få textilen riktigt slät. Välj ånga och låg temp. Torktumling gör nästan alltid att textilen krymper och kan slitas fortare eftersom bambufibern är mjuk. 


Det finns mer är 1000 olika arter av bambu. Mosobambun, även kallad jättebambun, är den sort som mest används till textilframställning. Den behöver inte återplanteras efter skörd eftersom dess stora rotsystem hela tiden skjuter nya skott. 
Det är spännande, tycker jag, att bambun kan användas på så mågna olika sätt; både till byggnadsställningar, ätbara bambuskott och textil. Bamburören till husbyggen, golv, stängsel, möbler och den fiberrika insidan till papperstillverkning och textil. 
En del kunder undrar om vi tar av pandans föda. Det gör vi inte eftersom pandan äter bambublad av lägre bambuarter. Mosobambun är inte intressant för pandan.